Mówiąc o warstwach wodonośnych można wyróżnić dwa poziomy:
Pierwsza warstwa wodonośna – występująca najczęściej bezpośrednio pod warstwą ziemi (do 10 m), nie przykryta warstwą nieprzepuszczalną, co może powodować przedostawanie się do tej wody różnego rodzaju zanieczyszczeń (zawartości nieszczelnych szamb, ścieków z zakładów przemysłowych znajdujących się w okolicy, nawozów sztucznych z pobliskich terenów rolnych itd.). Charakteryzująca się niestety dość dużą wrażliwością na zmiany stosunków wodnych. Długa susza może doprowadzić do zaniknięcia źródła wody, z kolei długotrwałe opady zwiążą się ze znaczącym podniesieniem poziomu wody i możliwymi podtopieniami. Zdarzają się również takie sytuacje, że nowopowstały zakład produkcyjny, zużywający duże ilości wody, może doprowadzić do zaniknięcia lub zdecydowanego obniżenia lustra wody w znajdujących się w najbliższej okolicy studniach, korzystających akurat z tej warstwy wodonośnej.
Druga warstwa wodonośna – znajdująca się na dużo większych głębokościach (nawet do 100 m). Najczęściej przykryta warstwami nieprzepuszczalnej powłoki. Cechująca się zwykle dużymi zasobami wodnymi, zdecydowanie mniej narażona na zanieczyszczenia oraz zmiany warunków hydrologicznych na danym terenie.